כיום שלטת בארגונים רבים תרבות מוכנות לעתיד אשר מטרתה להרגיל את העובדים לקראת יציאה לגמלאות כאשר ישנם עובדים רבים שבוחרים להמשיך לעבוד על אף גילם המתקדם בעוד אחרים בוחרים לפרוש כנפיים לעבר העתיד.
תוכנית הכנה לפרישה בעלת השפעה חיובית על הדרך בה הגמלאי יתפקד בפנסיה, כיוון שהיא מעניקה לו את הכלים החשובים להתנהלות ביציאה לפרישה ולאחר מכן.
כמו כן, זו הדרך של הארגון להכיר תודה לעובדים הבוגרים בכך שהוא מלווה אותה, צעד אחר צעד, בהליך הפרישה בדרך מכבדת ונעימה.
לבד או ביחד – מערך תמיכה פנים ארגוני
כל ארגון בוחר להטמיע מערך פרישה בדרך שונה כאשר יש ארגונים שעושים זאת על ידי סדנה ייעודית ואחרים מחלקים את התוכנית ל"שנת פרישה" ומציעים לעובד פגישות אישיות וקבוצתיות עם מומחים בעלי הידע הדרוש לפרישה.
אין ספק שהתכנון הכלכלי בעל חשיבות רבה עבור העובדים, במיוחד כאשר הם נפרדים ממשכורת קבועה. השינוי הפיננסי יכול להיות משמעותי מאוד ולהשפיע על איכות וסגנון החיים ויש ארגונים שמקדימים לעשות וכבר לאורך השנים, עוד כשהעובדים רחוקים מאוד מגיל פרישה, מארגנים עבורם סדנאות אודות חסכונות פנסיוניים, הכרות עם מהי קצבת זקנה, ההבדלים בין פנסיה תקציבית לפנסיה צוברת ועבודות בגיל השלישי.
עם זאת, יכול להיות שינוי משמעותי בין מענק הפרישה כפי שהיה בעת שהעובדים קיבלו הדרכה זאת למענק הפרישה עם יציאתם לפנסיה ומכאן החשיבות של ידע עדכני שיימסר להם בעת ההדרכה בתקופה הרלבנטית לקראת היציאה לגמלאות.
זכויות והטבות שחשוב שהעובד יכיר
לפני היציאה לפרישה חשוב להקפיד שהעובד יקבל מידע רב ערך אודות התכנון הכלכלי הנכון לו כעת משהוא אינו מקבל הכנסה קבועה. כמו למשל, מימוש קרנות השתלמות או ניהול אפקטיבי של החיסכון הפנסיוני וקצבת זקנה. רבים המועמדים לפרישה מתעניינים בהטבות המס שקשורות לכספי הפנסיה וכן בביטוחים השונים, היות וברוב המקרים הפוליסות מסתיימות בהגעה לגיל פרישה ויש צורך להחליט מה יהיה השלב הבא בחידוש או ניהול הביטוחים.
כמו כן, מעסיקים את הפורשים נושאים רבים הקשורים בצרכנות נבונה שתאפשר להם להתמודד עם השינוי הכלכלי בחייו כעת כשפרש מהעבודה. רוב העובדים מעוניינים להכיר את זכויותיהם כאזרחים ותיקים בין אם מדובר בהנחה בתחבורה ציבורית או הטבות אחרות מהמדינה וממוסדות שונים ואפילו להיחשף לאופציות שונות של התנדבות על מנת למלא את הזמן הפנוי.
היערכות לעתיד – הפן הרגשי
כאמור, השינוי בפרישה אינו רק כלכלי ויכול להשפיע באופן נפשי על כל עובד שהתרגל להיות פרודקטיבי וכעת מתמודד עם זמן פנוי. קורסים וסדנאות שונים שהארגון יכול לספק לעובדים לקראת גיל פרישה וייעוץ פרטני עוסקים בהתמודדות עם השינוי ברמה המנטאלית, כולל רעיונות לבילויים ושעות הפנאי, השפעת פרישה על בני הזוג והילדים. חשוב להבין שיש אתגרים רבים עמם מתמודדים הפורשים לגמלאות ולכסות את ההתמודדות עמם כבר בפגישות האישיות או בתהליכים הקבוצתיים הן ברמה הפיננסית כמו התמודדות עם קצבה נמוכה לעומת תוחלת חיים שמתארכת והן בהיבט הרגשי כמו שמירה על אורח חיים בריא והפקת סיפוק בלי קשר לעבודה, המעבר מאזור הנוחות והמוכר לחיים חדשים וכדומה.
האחריות של משאבי אנוש ביציאה לקראת פרישה לגמלאות
מחלקת משאבי האנוש בארגון היא הישות המקצועית בחברה המכינה את העומדים לקראת גיל פרישה, בין אם מדובר בפרטים ביורוקרטיים כמו תביעה לקבלת קצבת זקנה, מענקי פרישה וביטוח מנהלים או עניינים אחרים כמו למשל, הפניה לגורמים רלבנטיים בנוגע להפחתת חרדות ובריאות הנפש בגיל פרישה, וניהול אורח מאוזן. תוכנית הפרישה כוללת לרוב תמהיל המשלב בין אספקטים שונים טכניים שקשורים לזכויות והטבות, ניהול כלכלי נכון ועד שמירה על הבריאות, המלצות לשעות הפנאי ומערכי תמיכה מחוץ לארגון כמו גם מתנת יציאה. משאבי האנוש הם אלה שמודיעים על הזכות לפרישה והעובד נמצא עמם בקשר ישיר לגבי מימוש זכאותו לפרישה או במידה והחליט להישאר בארגון ובכל מקרה, המחלקה היא זו שמארגנת ומקיימת את הפגישות האישיות והסדנאות הקבוצתיות עם העובדים שבחרו לפרוש.
במסגרת קורס משאבי אנוש יוכלו המשתתפים ללמוד כיצד לבסס תוכנית פרישה אפקטיבית ומה להציע לעובדים שבוחרים להישאר בארגון. מערך התמיכה והסיוע חשוב הן בתקופה לקראת הפרישה והן לעובדים שעברו את גיל הפרישה ומעוניינים לתרום לארגון. יש לזכור שעובדים רבים חוששים מהיציאה לפנסיה ועבורם מדובר בתקופה מלחיצה שמביאה עמה שאלות ותהיות רבות על ערך עצמי ומסוגלות פיננסית. לפרישה ואפילו טקס או אירוע מיוחד שמארגן הארגון לפורשים באותה שנה או תקופה שנקבעה מראש.