אחריות הדירקטוריון בשעת חירום

יש סיבה לכך שדירקטור חיצוני מכונה שומר הסף של הארגון וכלב השמירה של בעלי המניות.
דח"צ (המכונה לעיתים גם דירקטור עצמאי) הוא דירקטור שממלא תפקיד דומה לדירקטור פנימי מבחינת התוויית מדיניות החברה, הובלת תהליכים, פיקוח ובקרה פיננסית, אך בהבדל מהותי  – הוא לא קשור להנהלה העסקית.
אי התלות שלו בהנהלה אמורה לאפשר לו להגיע להחלטות שאינן מבוססות על אינטרסים של בעל השליטה, שלא בהכרח עולים בקנה אחד עם טובת בעלי המניות. דירקטור חיצוני נדרש לייצג את טובת הציבור, וחשיבותם של דירקטורים חיצוניים עלתה לדיון פעמים רבות בפרשיות שונות בהן דירקטורים נכנעו לאינטרסים של בעלי השליטה והחלטותיהם הזיקו לבעלי המניות.

יש לקחת בחשבון שהמגזר העסקי מושפע לעיתים בדרך שונה ממגזרים אחרים, ודירקטורים לומדים כיצד להתמודד עם ההשלכות על מנת למזער את הסיכונים שלוקח על עצמו הארגון, להתנער משאננות ומצד שני לא לטלטל את המערכת בהיסטריה.

ניהול המעבר לעבודה מרחוק והתאמת הפעילות העסקית למצב

הדירקטוריון הוא שותף פעיל לביצוע שינויים בעקבות המצב, כמו למשל בהתוויית מדיניות הארגון בכל הנוגע להחלטה גורפת על עבודה בצורה היברידית מהבית והמשרד לסירוגין או מעבר של כלל העובדים לעבודה מהבית, שינויים מבניים ורה-אורגניזציה שיכולים לחסוך משאבים ולשמור על הארגון גם בתקופות קשוחות.
החלטות של דירקטוריון במשברים כמו בעת קורונה קשורות גם לאספקה של אמצעים טכנולוגיים לעובדים לצורך עבודה מרחוק, קיצוץ במצבת העובדים לצורך התייעלות ארגונית ואפילו שינויים אסטרטגיים ומציאת כיוונים עסקיים חדשים בהתאם לרוח התקופה.
חלק בלתי נפרד מאחריות הדירקטוריון הוא לשמור על רציפות עסקית וגם על הפיקוח מבלי להפר את חובת הנאמנות. במצבי משבר יתכן פילוג בחברה, מצב של חדלות פירעון ושיבוש בהתקשרות העסקית עם לקוחות, בעיות עם העובדים ואתגרים רבים שמחייבים את הדירקטוריון להיות בכוננות. דירקטוריונים נוטים לגבש תקנות לשעת חירום כך שהם יודעים לכוון את ההתנהלות, ובתקופת הקורונה העומדת בחוסר וודאות הם מתבקשים לסגל גישה גמישה לפי ההגבלות השונות על מנת להפחית פגיעה ולהמשיך ליישם צעדים מעשיים להמשכיות עסקית.
הדירקטוריון בוחן את התוכניות המוכנות למקרה חירום, תוכניות מגירה יחד עם עמידתן במבחן המציאות המשתנה. למשל, שינוי ייעוד עסקי, הרחבת שירות או מוצרים שרלבנטיים למצב, שינויים במצבת כוח האדם, שינויים שכרוכים בהפחתת שכר הדירה של המשרדים בהתאם וכדומה.
תקופת הקורונה מצביעה על כך שיש חשיבות לשינוי סדר עדיפויות וכן הקטנת הנטל מההנהלה והבכירים שנמצאים במצב לחץ שככל הנראה טרם הכירו כמוהו בעבר.
גיבוש תוכנית פעולה ואסטרטגיה רלבנטית לתעשייה בתקופת חירום כמו במשבר הקורונה על ידי הדירקטוריון יכולה לעשות הבדל משמעותי ולהציל את החברה. הדירקטורים בוחנים תרחישים שונים ומקבלים החלטות על פיהן ניתן יהיה לכוון את ההנהלה העסוקה לרוב בשיקום או בפעולות הישרדותיות יומיומיות.
בשורה התחתונה: הדירקטוריון רואה את התמונה השלמה ומסייע מלמעלה בניווט הספינה בים הסוער, ועושה סדר בבלגן שהוא תוצר טבעי בתקופה מורכבת ופרובלמאטית זו.
קורס דירקטורים מעניק את הכלים לדירקטורים בפועל או לדירקטורים בעתיד כיצד לנהוג באחריות ובתבונה בכל תקופה וכן בעתות חירום.

רוצה להתייעץ או לדבר איתנו?​

זה המקום להשאיר פרטים, מבטיחים לחזור אליך בהקדם