העולם העסקי מציב מגוון אתגרים בפני מנהלי CFO , מנהלי הכספים בארגונים. תחרות בשוק, כניסה לשווקים חדשים, שינויים מיסויים, גלובליזציה ולכל זה נוספת האחריות הגדולה – לשלוט בכסף המהווה את החמצן והדלק של הארגון. הבעיה היא שפעמים רבות CFO הוא הפונקציה הפיננסית היחידה בארגון, כך שעליו לתפקד במישורים רבים בו זמנית. מנהלי כספים נדרשים היום להתמודד עם תקציבים, משכורות, לנהל מו"מ עם ספקים, להפיק תחזיות פיננסיות ולתרגם בפועל את האסטרטגיה העסקית לתוצאות. כלומר, לרווחים. רוב נושאי המשרה אינם זוכים להכשרה ראויה בתחום ולכן, לא תמיד יודעים כיצד לפעול על מנת לטפל בבעיות שונות באופן מיטבי ולהצעיד את החברה קדימה.
לפניכם 5 כללים חשובים בנושא שמשקפים את הדרישות העומדות בפני מנהלי כספים בארגונים בעידן המודרני:
בקרה תמידית
אחת החובות הבולטות של מנהלי וסמנכ"לי כספים היא לשלוט בכסף של החברה וכדי לדעת מה מצב תזרים המזומנים, הכנסות והוצאות וכדומה, יש לבצע בקרה מתמדת הכוללת דיווח כספי מדויק של החברה. דו"חות אלה הכרחיים להתנהלות תקינה ולשקיפות מול בעלי מניות וכמובן שעליהם מתבססות גם ההחלטות האסטרטגיות של החברה. כיום יש מגוון דרכים דיגיטליות מתקדמות לנהל נתונים פיננסיים, להפיק דוחות, לנתח את הנתונים ולבצע תכנון פיננסי נרחב מגיליונות אלקטרוניים ועד מערכות אוטומטיות לניהול כספים.
קביעת תקציב
חשוב לקבוע תקציב המהווה כלי תכנוני יעיל להתנהלות הפיננסית של העסק. התקציב הוא סוג של מפת דרכים כלכלית – מכיל יעדים כלכליים ומציב גבולות להוצאות הארגון. כך ניתן מראש להיות בשליטה על ההוצאות ולבצע בקרה שוטפת. התקציב מסייע לגבש תכניות עבודה, לקבוע מטרות בלוח זמנים מוגדר, לזהות דליפות, להימנע מחובות וכדומה.
הכרות עם הצרכים והשוק
אחת הדרכים לקבוע בהמשך אסטרטגיה כלכלית או להיות שותפים לה, היא להכיר את השוק בה פועלת החברה מההיבט הפיננסי. כלומר, היצע וביקוש, עלויות, עסקאות משמעותיות וכדומה. זאת על מנת להעריך סיכונים, לבחון כיצד ניתן להפחית עלויות, להשקיע במגזרים שונים ובשווקים חדשים על פי ביצועי החברה והדינאמיקה התחרותית בענף.
התוויית אסטרטגיה כלכלית
הגורם האחראי על הכספים בחברה, בין אם הוא מנהל כספים או מנהל אחר שמונה לעניין, לא רק בוחן את המצב הכספי הוא גם נדרש לבצע אסטרטגיה כלכלית וחיזוי על פי הדו"חות שהופקו על ידו. יש לקבוע תמהיל פיננסי נכון ולדווח על תחומי הפעילות הרווחיים של החברה או כיצד לייעל תהליכים פיננסיים. בנוסף, לחזות תרחישים שונים שעשויים לקדם את החברה ולזהות הזדמנויות לצמיחה.
הכרות עם הגורמים הפיננסיים
ידע זה כוח כך גם בניהול פיננסי של העסק: להכיר את הספקים, הלקוחות, את השוק, את העובדים וכמובן את החוקים, הרפורמות הכלכליות, ההטבות, ביטוחים ואת המערכת הבנקאית. הכרות עם כל הגורמים תורמת לראייה האינטגרטיבית וארוכת טווח של מי שאמון על הניהול הפיננסי בארגון וכן להתנהלות יעילה יותר עם כל מי שמשפיע בסופו של דבר על המצב הכספי של הארגון. בנוסף, חשוב להשקיע במשאבי אנוש בכספים, בצוות מיומן, אמין ובעל ידע עדכני בתחום.
אין ספק שתפקידם של מנהלי כספים מורכב מאוד ועם כניסתן של טכנולוגיות שונות ופעילות של ארגונים בזירה גלובלית תחרותית, חשוב אף יותר לקבל את הכלים הנחוצים להצלחה.
קורס ניהול פיננסי משלב בין תיאוריה לפרקטיקה, מכשיר לתפקיד CFO בפועל, כולל התנהלות עם גורמים שונים במערכת הפיננסית, ניהול דו"חות, תקציב ובקרה, ניהול סיכונים, שמירת ניהול יתרות מזומנים ועוד דברים שיש לדעת ולתרגל כדי לאייש תפקידים של מנהל כספים ראשי בארגון.